tiistai 20. lokakuuta 2015

Syksyisiä salaatteja


Reseptit on alunperin tehty Rasilaisen hapankaalin Hopottajat -kampanjaan.



Suomalainen omena on nyt parhaimmillaan, ja jos sitä ei saa omasta tai naapurin pihapuusta, niin kaupassa hedelmäkorit suurella todennäköisyydellä notkuu kotimaisia herkkuja. Lehtikaalikin on kivasti tullut vastaan jokaisessa kaupassa, eikä puolukoita/karpaloitakaan tarvitse etsimällä etsiä, vaikka itse ei olisi ehtinyt metsässä tarpoa. 

Syyssalaatti mun makuun sisältää siis:

1 ruukku jääsalaattia
kolme isoa lehtikaalen lehtä
puolikas kurkku
2 omenaa pilkottuna (tummumisen ehkäisemiseksi sivele sitruunan mehulla)
1-2 kourallista puolukoita ja/tai karpaloita
(1-2 kourallista kuivattuja karpaloita antaa kivan makean säväyksen, ja lisää väriä!)
iso kourallinen kurpitsansiemeniä (luomu, kuorittu)
n. 200 g Rasilaisen hapankaalia


Mikäli lehtikaali ei ole ennestään tuttu, kannattaa ottaa muutama juttu huomioon. Ensinnäkin, poista parhaasi mukaan lehtiruodit. Niitä on ikävä pureskella. Kannattaa pienistää lehdet muutenkin mahdollisimman hyvin. Itsekin olisin voinut vielä vähän pienemmäksi laittaa. Lisäksi painelin ja puristelin lehtikaalinpalasia, jotta kuidut vähän pehmenisi. Jos käytät salaatin kanssa kastiketta, suosittelen juurikin jotain etikkaista vaihtoehtoa. Mielestäni salaatti on kuitenkin ihanan kostea mehukkaiden ainesten ansiosta.




Nauti salaattia lisukkeena tai ateriana. Ei hassumpaa ruisleivän kanssa, jonka päällä on edellisen postauksen perunatäyte. Siinäkin tietenkin hapankaalia!


PS. On muuten mainiota tortillan täytettä! Tulinen tortillakastike, ja esim. suolainen liha lisäksi....Täydellistä viikonloppuherkutteluun:)


Sen verran vielä kehaisen tätä satokausisalaattiani, että ainekset on todellinen match made in heaven. Lehtikaali etenkin kaipaa rinnalle happamuutta, koska se kuulemma pehmentää kuituista kaalia helpommin syötäväksi. Totta se taitaa olla, sillä tätä oli oikein miellyttävä syödä.



Minä jo odottelen sitä ensilumen tuloa, joten otin sen herkän teeman mukaan kokkailuihinkin.

Tässä päärynäisessä ja pähkinäisessä salaatissa ensilumen tunnelmaa luo syksyiset maut ja päälle ripoteltu parmesan juusto.


 

Tähän salaattiin tarvitset:

kiinankaalia
1 kpl ruukkulehtikaalia
150 g Rasilaisen hapankaalia
70 g saksanpähkinää
1 iso tai 2 pientä päärynää (suosi tietenkin suomalaisia, jos vielä saatavilla, meidän kaupoista oli loppu)
1 rkl hunajaa
parmesanjuustoa

Pilko päärynä sopiviksi paloiksi. Paahda pähkinöitä pannulla, jotta saat aromit esiin. Laita pähkinät sivuun, ja laita pannulle nokare voita. Lisää voin sekaan hunaja, ja karamellisoi päärynäpaloja muutama minuutti. Nosta ne sitten jäähtymään sillä välin, kun leikkaat kaalit/salaatit sopivaksi silpuksi. Lisää hapankaali, päärynät ja pähkinät. Ripottele päälle parmesanjuustoa.



Olen näin syksyllä ihastunut salaateihin, ei mahda mitään. Tämäkin oli taivaallista. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti