maanantai 13. maaliskuuta 2017

Opettavaista pääsiäisleivontaa

Joulun ja pääsiäisen sanoma helposti hukkuu kaiken muun - koristeiden, herkkujen, elämysten ja erilaisten lahjojen tai yllätysten - alle. Syy tähän lienee pitkälti siinä, miten sitä sanomaa opetetaan, ja mitä puolta asioissa korostetaan. Sanoma kun on läsnä kaikissa edellämainituissa, jos sille vaan annetaan tilaa.

Lapset muistavat pääsiäisestä ehkä parhaiten pääsiäismunat. Pääsiäinen on yllätyksellisten herkkujen aikaa. Myönnän, että en ole vielä muistanut opettaa lapsille pääsiäismunan symboliikasta, mutta tuon nyt kuitenkin esiin yhden vaihtoehtoisen yllätyksellisen herkun, jossa on sitä sanomaa.


Tehtiin viimevuonna ekakertaa "ylösnousemusleivoksia", joissa yhdessä leipominen, herkuttelu ja tietenkin tärkeä pääsiäiseen liittyvä opetus yhdistyy. Näiden leipominen esim. pyhäkoulussa voisi olla pääsiäisen hauska kohokohta. Tässä ohje uudelleen vaihekuvien ja Raamattulainausten kanssa.

Aluksi voit kertoa/lukea lapsille pääsiäisen vaiheista ja Jeesuksen ristinkuolemasta ikätason mukaisesti. Tämä opetus keskittyy ristinkuoleman jälkeisiin tapahtumiin, joten tässä vaiheessa on ollut syytä kertoa jotain edeltävistä vaiheista.



OHJE

Ylösnousemusleivoksiin, ja tähän opetukseen, tarvitset:

Lehti- tai voitaikinaa, vaahtokarkkeja, sulaa voita ja kanelisokeria (nämä voi hyvin yhdistää vaikka tahnaksi, jos tahtoo).

Leikkasin pakastelehtitaikinalevyt puoliksi, ja kaulitsimme puolikkaat kevyesti. Laitoin vaahtokarkit ristikuvion muotoon (vapaaehtoista).


Vaihe 1.

Lue esim. Matteuksen evankeliumista alkaen 27:57, tai kerro kertomus omin sanoin (tai kuvin - vinkki lukijalta).

"Mutta illan tultua saapui rikas mies, Arimatiasta kotoisin, nimeltä Joosef, joka hänkin oli Jeesuksen opetuslapsi. Hän meni Pilatuksen luo ja pyysi Jeesuksen ruumista. Silloin Pilatus käski antaa sen hänelle."

Vaahtokarkki kuvastaa Jeesusta, joten kukin voi ottaa "ristiltä" vaahtokarkin.


Vaihe 2.

"Ja Joosef otti ruumiin, kääri sen puhtaaseen liinavaatteeseen..."

Kieritelkää vaahtokarkki sulassa voissa ja kaneli-sokerissa (tai niistä yhdistetyssä tahnassa).


Vaihe 3.

"...Ja pani sen uuteen hautakammioonsa, jonka oli hakkauttanut kallioon. Ja hän vieritti suuren kiven hautakammion ovelle ja lähti pois."

Kääri taikina vaahtokarkin ympärille, ja painele taikina kauttaaltaan umpeen.


"Ja siellä olivat Maria Magdaleena ja toinen Maria, jotka istuivat vastapäätä hautaa. Seuraavana päivänä, joka oli valmistuspäivän jälkeinen, ylipapit ja fariseukset kokoontuivat Pilatuksen luo ja sanoivat: "Herra, me muistamme sen villitsijän vielä eläessään sanoneen: 'Kolmen päivän kuluttua minä nousen ylös'. Käske siis tarkasti vartioida hautaa kolmanteen päivään asti, etteivät hänen opetuslapsensa tulisi ja varastaisi häntä ja sanoisi kansalle: 'Hän nousi kuolleista', ja niin viimeinen villitys olisi pahempi kuin ensimmäinen." Niin Pilatus sanoi heille: "Tuossa on vartijaväkeä, menkää, vartioikaa niin hyvin kuin taidatte"."

Vaihe 4.

"Niin he menivät ja turvasivat haudan lukitsemalla kiven sinetillä ja asettamalla vartijat."

Voitele "hauta" ja ripottele päälle vielä kanelisokeria.


Vaihe 5.

Paista leivoksia uunissa paketin ohjeen mukaan 10-15 minuuttia. Lapset voivat siirtyä tekemään jotain muuta siksi aikaa, kun pullat paistuvat. Vaahtokarkit saattavat puhkaista taikinaan reiän ja pursuta ulos (riippuen laadusta), mutta ei syytä säikähtää. Leivokset pysyvät muodossaan, ja ulkopuolelle pursunneet vaahtikset saa helposti irti niin, että leivos on siistin näköinen. Valmiit leivokset voi sitten kattaa lapsille valmiiksi. Hetken jäähtymisen jälkeen, kutsukaa lapset pöydän ääreen, ja jatkakaa kertomusta:

"Ja kun sapatti oli päättynyt ja viikon ensimmäisen päivän aamu koitti, tulivat Maria Magdaleena ja se toinen Maria katsomaan hautaa. Ja katso, tapahtui suuri maanjäristys, sillä Herran enkeli astui alas taivaasta, tuli ja vieritti kiven pois ja istui sille. Hän oli näöltään niinkuin salama, ja hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi. Ja häntä peljästyen vartijat vapisivat ja kävivät ikäänkuin kuolleiksi. Mutta enkeli puhutteli naisia ja sanoi heille: "Älkää te peljätkö; sillä minä tiedän teidän etsivän Jeesusta, joka oli ristiinnaulittu."


Vaihe 6.

Leikkaa yhdestä leivoksesta pala pois, ja jatka kertomusta:

"Ei hän ole täällä, sillä hän on noussut ylös, niinkuin hän sanoi. Tulkaa, katsokaa paikkaa, jossa hän on maannut."

Näytä sitten lapsille, läpileikattua leivosta, ja anna heidän itse todeta ihme:

Hauta on tyhjä!


Lapset olivat ilahtuneen hämmästyneitä. Jeesusta kuvastava vaahtokarkki oli kadonnut "haudasta".

 

Tunnustan, että näinkin havainnollisesta esimerkistä huolimatta sanoma saattoi jäädä pienokaisilla vähän hämäräksi:D Mutta eipä tästä haittaakaan ole, ja leivokset oli hurjan hyviä.;)


Ihanaa kevättä ja pääsiäisen odotusta lukijoille<3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti