keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Menosuunnitelmia Tukholman päiväreissulle

Kesä on jo kovasti mielessä, ja ensimmäinen kesäreissu buukattuna. Lähdetään perheen kera 4.6. Skidit Risteilylle, ja Tukholmaan. Lapsiystävällinen kaupunki tarjoaa aika valikoiman tekemistä, joten kaikille löytyy varmasti jotain maissaoloajalle. Tukholma on täynnä perhekohteita, ja itse ensikertaa sinne päiväretkeä suunnitellessa kärsin kieltämättä jo runsaudenpulasta. Millä näistä kaikista ihanista ja kiinnostavista kohteista voisi valita sen yhden - tai korkeintaan kaksi - suosikkia?


Kuva: Anna Suoninen Skidit Risteilyltä 27.-29.3.2017

Omaa retkeä suunnitellessani käytin ensisijaisesti apuna Visit Stockholm verkkosivustoa, sillä sieltä löytää helposti vinkit ihan omannäköiseen Tukholmanmatkaan niin lasten kanssa kuin ilmankin, ja sekä lyhyempää visiittiä kuin pidempääkin vierailua varten. Listaan tähän alle joitain itseäni kiinnostavia kohteita nimenomaan lasten kanssa matkustavan näkökulmasta. Kerrothan ihmeessä omat vinkkisi ja suosituksesi kommenttiosiossa! :)


Hinnat ja muut tärkeät tiedot löydät klikkaamalla linkeistä kunkin kohteen omille sivuille.

Djurgårdenin saarella on lähekkäin monia lasten nähtävyyksiä, kuten Junibackenin satumaailma ja huvipuisto Gröna Lund. Muistan Gröna Lundin lapsuuden tv-mainoksesta, ja ihan jo siksi se tuntuu nostalgiselta. Olisi hauska käydä viimein kokemassa se paikanpäällä. Toisaalta satumaailma on ehkä vielä enemmän sellainen "mun juttu", ja lapset kun ovat vielä suht pieniä, saattaisivat saada siitä irti enemmän. Junibackenista löytyy satujuna, Huvikumpu, Muumit ja vaikka mitä satumaisen ihanaa.

Gröna Lundin kadun varrella on myös ulkoilmamuseo Skansen. Maailman vanhimpiin ulkoilmamuseoihin kuuluva Skansen on Ruotsi pienoiskoossa, sillä sinne on tuotu rakennuksia eri puolilta maata. Historiallisten rakennusten lisäksi Skansenista löytyy pohjoismaisten eläinten eläintarha ja akvaario, jossa pääsee näkemään esim. kaloja, käärmeitä, apinoita, rottia, lintuja ja hämähäkkejä.

Akvaarioista kiinnostuneet voivat Skansenin akvaarion lisäksi suunnata Aquaria Water Museumiin.

Vasa-museossa on myös Vasa niminen laiva, joka on ihan pakko nähdä - jos ei tulevalla reissulla, niin vaikka seuraavalla. Maailman ainoa säilynyt 1600-luvun alus on todellinen taideteos. Kuninkaallinen alus upposi Tukholman satamassa neitsytmatkallaan vuonna 1628 ja nostettiin ylös 333 vuotta myöhemmin. Varmasti mieleenpainuva museoretki myös lasten mielestä.

Vaikka mainituissa kohteissa ja alueen muissa museoissa ei kävisikään, Djurgårdenia kuvataan rauhalliseksi keitaaksi, josta nauttii turistien lisäksi paikallisetkin.



Kuva: Anna Suoninen Skidit Risteilyltä 27.-29.3.2017

Rauhallisempaa tekemistä lasten kanssa löytyy Kulturhusetin Lastenkirjastosta. Tukholman lasten toinen olohuone tarjoaa kirjoja monilla kielillä ja kaikenikäisille. Kirjaston taidestudiossa lapset voivat harjoittaa luovuuttaan esim. maalaamalla.


Museoita on paljon moneen makuun. Etenkin perheille sopivia museoita on mm. Tekniska Museet, Ruotsin kansallinen tieteen ja tekniikan museo. Museon jatkuvasti päivittyvä interaktiivinen näyttely esittelee sata kaikkien aikojen tärkeintä innovaatiota, ja lisäksi voit tutustua ruotsalaisiin keksijöihin ja keksintöihin. Lapset ja aikuiset voivat yhdessä fiilistellä näytillä olevia menneiden vuosikymmenten suosikkileluja, ja urheilusalissa lapset pääsevät kokeilemaan eri urheilulajeja ja pelejä. Voit tutustua vanhan kaivoksen tunneleihin ja käydä 4D-elokuvateatterissa. Varmasti kokemisen arvoinen museo.


Vanhassakaupungissa sijaitseva Ruotsin postin museo, Postmuseum, tarjoaa mielenkiintoisten näyttelyiden lisäksi paljon hauskoja aktiviteetteja lapsille. Lasten "Lilla Posten", tuo postityön lapsille tutuksi leikin kautta. Pikkupostissa lapset voivat muun muassa itse askarrella ja kirjoittaa postikortteja, leimata ne ja lähettää eteenpäin.

Stockholms Stadsmuseum, eli Kaupunginmuseo Slussenissa tarjoaa kokonaiskuvan Tukholman historiasta nykypäivään asti, ja pienoismallin kautta erilaisen näkökulman naapurimaan pääkaupunkiin. Museossa on myös oma osastonsa Stieg Larssonin Millennium-dekkareille, mikä saattaa kiinnostaa aikuisia erityisesti. Törmäsin tietoon, että kaupunginmuseo saattaa olla vuoden loppuun asti suljettuna, mutta hyvä painaa mieleen myöhempiä visiittejä ajatellen.


Tukholman lelumuseo (Leksaksmuseet Stockholm) esittelee tuhansia leluja yli vuosisadan ajalta: nukkeja, nukkekoteja, junia, autoja, lentokoneita jne. Minirautatie, leikkialue ja lasten teatteri sekä taikashow, kaikkea hauskaa lapsille ja takaisin lapsuuteen haikaileville.

Pelimuseossa (Stockholms Spelmuseum) pääsee tutustumaan videopelien historiaan ja nykypäivän virtuaalimaailmaan, ja tietenkin pelaamaan esittelyssä olevia pelejä. Museo järjestää myös peleihin liittyvää toimintaa. Isi ja isoin lapsista varmasti nauttisivat tästä museosta!;)

Vikingaliv -viikinkimuseossa pääsee kokemaan rautakauden aikaisen Ruotsin elämänmenoa. Tarjolla on viikinkien historiaa, perintöä ja jokapäiväistä elämää vuorovaikutteisessa näyttelyssä. Vikingaliv perustuu historiallisiin tosiasioihin, yhdistäen opetusta, leikkiä ja interaktiivisuutta. Tämä museo kiinnostaa ainakin minua erityisesti.


Poliisimuseon lastennäyttelyssä lapset voivat leikkiä poliisiautossa, kokeilla univormuja ja koittaa ratkaista hankalaa tapausta. Liikennepuistossa voi ajella polkuautoilla. Ihan varmasti museo meidän poikien mieleen!


Kuninkaallinen palatsi Kungliga slottet on Tukholman vanhassa kaupungissa sijaitseva linna, jossa kuningasperhe ei enää asu, mutta se on edelleen 
kuninkaan virkakäytössä. Nykyinen linna on rakennettu tuhoutuneen vanhan kuninkaanlinnan tilalle. Tänne kannattaa suunnata, mikäli palatsin loisto ja kuninkaallinen historia kiinnostaa, sillä nähtävillä on mm. Gustav kolmannen antiikkimuseo, Tre Kronon -museo, johon on kerätty vanhan linnan jäänteistöä, sekä Ruotsin vanhin museo Livrutskammaren, joka esittelee kuninkuutta kaikilta vuosisadoilta. Tämä kuninkaallinen varuskamari tuo Ruotsin kuninkaallisen historian koettavaksi kuninkaallisen palatsin pimeässä kellarissa. Museo on täynnä Ruotsin kuninkaallisten esineistöä viiden vuosisadan ajalta. Lapsille museosta löytyy Linnanhiiren reitti ja kaksi huonetta, joissa lapset voivat pukeutua prisessoiksi ja ritareiksi sekä lukea, leikkiä ja piirtää.

Mikäli mahdollista, vierailu palatsissa kannattaa ajoittaa niin, että ehtii seuraamaan sotilaiden paraatia ja vartijan päivittäistä vaihtoa.

Vanha Kaupunki on varma kohde turistille, sillä yhdessä Euroopan parhaiten säilyneessä keskiaikaisessa keskustakaupungissa on lukuisia nähtävyyksiä, museoita, ravintoloita ja ostospaikkoja.

Kuva: Anna Suoninen Skidit Risteilyltä 27.-29.3.2017

Tukholmassa on lukemani mukaan myös runsaasti ravintoloita, jotka soveltuvat rattaiden kanssa liikkuville, ja lapset ovat tervetulleita kaikkiin kahviloihin ja ravintoloihin. Meillä on tapana kulkea eväiden kanssa, tai syödä sielä minne tuuli milloinkin kuljettaa, joten listaa lounaspaikoista en ainakaan tähän hätään kerää. Näistäkin saa toki antaa vinkkejä <3

Ai niin, ja jos oikein kesäfiiliksellä ollaan reissussa, niin keskikaupungissa on myös useita uimapaikkoja, ja Långholmenin saarella on pieni hiekkaranta, jota kehutaan lapsille sopivana.

Näistä nyt alkuun ollaan valitsemassa omaa ohjelmaamme. Mihin itse suuntaisit Tukholmassa (tietenkin kauniina) alkukesän päivänä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti