sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Lankalauantai - Pukkisaari ja Seurasaaren pääsiäiskokot

Hiljaisen viikon viimeinen päivä, lankalauantai, vietettiin pohjalaisittain pääsiäiskokkojen äärellä Seurasaaren pääsiäistapahtumassa.



Seikkailtiin ennen pääsiäisvalkeille vaeltamista vielä viereisessä Pukkisaaressa, ja ihmeteltiin rautakautista kauppapaikkaa. Väenpaljous Seurasaaressa oli huomattava, mutta täälä saimme touhuta aivan rauhassa.

 




Oli hauskaa tehdä pieni aikamatka lasten kanssa. Tiedä sitten, liikkuiko trullit jo rautakaudella, mutta miljöö oli kuitenkin sopiva kuvata pieniä tihulaisia!

 

 



Päiväkin oli mitä ihanin ulkoilmatapahtumalle. Aurinko paistoi, eikä ollut kylmä.


Seurasaaressa seikkailu jatkui.
Pojat olivat harvoja trulleiksi pukeutuneita, ja saivatkin kovasti huomiota ja kiitosta.
Jokunen otti valokuviakin:)


Perinteen mukaan aika pitkänperjantain illasta aina sunnuntaiaamuun (eli kun Jeesus oli haudassa) on ollut pahojen voimien etsikkoaikaa, mutta juuri lankalauantai oli vuoden huonomaineisin ilta. Jumalan suojeleva vaikutus oli silloin pienimmillään.

Silloin pahat voimat eli pääsiäisnoidat, tai trullit, olivat liikkeellä tarkoituksenaan varastaa karjaonni esim. viemällä karvoja tai nahanpaloja eläimistä. Noitien kulku karjasuojaan koitettiin estää esimerkiksi kelloilla, teräaseilla, virsikirjalla, elohopealla, viisikulmalla tai ristinmerkeillä.




Trulleiksi saattoivat pukeutua yhteisöstä syrjäytyneet naiset, jotka sitten tekivät tihutöitään kateudesta naapureille. Noh, nyt trulleiksi pukeutuvat lapset, ja tarkoittavat vain hyvää! Trulliksi pukeutuneena kiertely oli jo 1800-luvulla suosittua lastenperinnettä Länsi-Suomessa.

 



Lapsista kokko on aina suuri elämys. Matka tietenkin on tärkeä osa tapahtumaa, mutta sopivasti se huipentui valkean katseluun. Rohkeimmat pikkunoidat lauloivat yleisölle, ja saivat siitä ilmeisesti pienen palkankin. Meidän trulleilla ei ihan vielä rohkeus riittänyt koettaa:)



Lankalauantaina on poltettu kokkoja siksi, että elävän tulen ja kitkeräntuoksuisen savun uskottiin pitävän pahat henget loitolla ja katkaisevan noitien lennon. Kokonpoltolla haluttiin turvata myös seuraavan satovuoden kasvu ja karjan anti. Nykyisin sen merkitys taitaa olla lähinnä sosiaalinen/tunnelman luominen.

 



Tapahtuma oli jälleen tunnelmaltaan aivan ihana. Nähtiin paljon iloisia ihmisiä. Ainoa huono puoli taitaa olla saapumisen hankaluus. Toisaalta omalle autolle on vaikea löytää parkkipaikkaa, ja toisaalta bussit olivat tupaten täysiä ylimääräisistä ajovuoroista huolimatta. Pääsimme itsekin vasta toiseen bussiin, ja siihenkin nippanappa ja ahtaasti.

 

 





Ennen vanhaan lankalauantaihin on kuulunut myös hyväntahtoiset taiat ja enteet. Enneyön tunnelmaa korosti täysi, tai lähes täysi, kuu. Ihan valtava kuu iltataivaalla möllöttikin!

 


Näissä tunnelmissa, hyvää pääsiäistä!
Tänään vietämme juhlaa kotona.

Paljon on kuitenkin tekemistä ja tapahtumaa vielä tänään ja huomenna, kurkkaa pääsiäisen menovinkit: www.vekarat.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti